Dues malalties recorren el Camino


La ruta de peregrinació va possibilitar la difusió de patologies, fonamentalment d'etiologia infecciosa. Però, també va facilitar la importació de novetats en l'àmbit higiènic i sanitari. Les diferents malalties infeccioses ateses en el context de les peregrinacions a Compostela son principalment:
  • La lepra
  • Font d'infecció: és exclusivament humana, sent el seu mecanisme de transmissió el contacte directe. 
  • Les referències històriques al Camino:
    • En la Baixa Edat Mitjana s'estableix ja en plena Ruta Jacobea un corrent per prestar cures als leprosos, en la qual cal destacar l'activitat desenvolupada per l'Ordre de Sant Lázaro (Jerusalem, 1120). 
  • Aquesta malaltia va ser profundament restrictiva i molt vinculada al fenomen religiós. En primer terme, es va establir ordenances que dictaven la conducta del leprós, i en elles s'indicava l'obligació de mantenir una actitud que minimitc al màxim els potencials riscos en la transmissió. Durant el camino hi havien cartells que deien:

"no contestar a quienes le preguntan, para no ser contaminados con su aliento" 

                             A més havien de tenir cura amb els aliments:

"no comer ni beber sino en compañía de otros leprosos" 


  • La peste:
  • Font d'infeccióés transmès fonamentalment per picada de la puça Xenopsilla cheopis, que actua com a vector, sent el seu principal reservorio la rata negra (Rattus rattus).
  • Les referències històriques al Camino: per poder combatre la malaltia es va establir una assistència hospitalària a diferents nivells: des de la construcció de petits edificis a altres intermedis a aquells que desenvolupen la màxima expressió de la labor assistencial, entre els quals destaca el Gran Hospital Real de Santiago de Compostel·la, l'estudi del qual ha estat àmpliament documentat en la literatura especialitzada.
En la part assistencial l'actitud que hi havia estava condicionada per la "vigilància" dels pelegrins. Es podia veure cartells amb recomanacions:


"ni con licencia del administrador –del hospital– se acoja a ninguno que traiga mal contagioso"

"todas las noches al acostarse los peregrinos han de ser desnudados antes de que se acuesten y los que no estuvieren limpios: acostarlos en una cama aparte que hay para sarnosos"


Gran Hospital Real de Santiago de Compostel·la


Font: Iesleopoldocano.centros.educa.jcyl.es,. (2015). Las enfermedades infecciosas en el Camino de Santiago. 


No hay comentarios:

Publicar un comentario